Fumigacja (inaczej gazowanie) jest to zwalczanie szkodników za pomocą substancji chemicznych zwanych fumigantami. Obecnie stosowanym fumigantem jest fosforowodór (PH3). Jest on związany w postaci nieaktywnej w związku zwanym fosforkiem glinu. Pod wpływem wilgoci otoczenia lub surowca przechodzi w formę gazową – aktywny fosforowodór (trucizna najwyższej, I klasy). Główną zaletą fumigacji jest niemalże 100% skuteczność w zwalczaniu szkodników.

Gaz jest całkowicie neutralny dla wszystkich artykułów spożywczych.

Najprawdopodobniej jako jedyni w Lublinie profesjonalnie fumigujemy – wykorzystujemy najbardziej toksyczny gaz (I klasa) dla fumigacji:

  • zbóż,
  • silosów,
  • magazynów,
  • maszyn,
  • całych obiektów,
  • artykułów spożywczych,
  • artykułów siewnych,
  • ziół,
  • palet,
  • budynków drewnianych.

W zależności od rodzaju fumigowanego materiału czy obiektu czas ekspozycji na działanie fumigantu wynosi 72-120 godzin. Jest to zależne przede wszystkim od warunków atmosferycznych (temperatura i wilgotność). Pozostałości fumigantu są bardzo szybko wiązane przez powietrze atmosferyczne, co powoduje jego pewny rozkład i dezaktywację. Resztki fumigantu (w postaci proszku) są nietoksyczne, nie powodują zagrożenia dla środowiska i otoczenia. Pozostałości fumigantu są przez nas zbierane i utylizowane.

Podczas trwania fumigacji obiekt jest zabezpieczony i oznakowany plakatami ostrzegawczymi. Ludzie postronni nie mają do niego dostępu. Po określonym czasie sprawdzamy obiekt pod kątem obecności pozostałości aktywnej formy fosforowodoru. Jeżeli stwierdzimy, że obiekt jest pozbawiony pozostałości fumigantu (poprzez specjalne urządzenia), zostaje on dopuszczony do ponownego użytkowania.


Zobacz, jak działamy i jak skutecznie zwalczamy szkodniki. W Lublinie postaw na D.D.D. Matys.